Meny
0

Hva er hva i dundyneverden?

For mange er en myk og fluffy dundyne og pute forutsetningen for en god natts søvn. Dun er i tillegg et naturmateriale som holder deg varm og som samtidig puster og transporterer fukt. Det er flere faktorer som avgjør kvaliteten på en dundyne, og her summerer vi litt kort hva du bør tenke på, og se etter i valg av din dyne.

 

kvalitetsguide_søm - Hansen & Dysvik

Søm

Hvordan dynen er sydd er en viktig del av den totale kvaliteten. Vi fører både rutesydde, kanalsydde og punktsydde dyner i vårt sortiment. Rutesydde dyner gjør at dunen ikke forflytter seg like mye inne i dynen, mens i kanalsydde dyner kan dunen bevege seg mer fritt. Mange foretrekker en rutesydd dyne fordi at dunen da alltid er jevnt fordelt, og varmen reflekteres jevnt over hele kroppen. Med kanalsydde dyner kan du oppleve at dunen forflytter seg mer, og spesielt nedover mot føttene. Dette krever oppristing av dyna litt oftere, men i gjengjeld vil du også oppleve mindre slitasje over tid, mot der dunen ligger stille.

 

En annen viktig faktor når det gjelder søm, er om dynen er gjennomsydd eller ikke. Gjennomsydde dyner gir et mye større varmetap i forhold til dyner som er sydde med mellomvegger. Her vil en dyrere pris kunne være en indikasjon på at dynen muligens er sydd med mellomvegger for å forhindre kuldebroer.

Eksempel på rutesydde dyner

Eksempel på kanalsydde dyner

kvalitetsguide_fyll_ - Hansen & Dysvik

Fyll

Hva slags dun som dynen er fylt med, er den andre viktige delen av dynekvaliteten, og kanskje det som folk generelt er mest opptatt av når de skal velge sin dyne. Ande- og gåsedun er de vanligste kvalitetene, og sannsynligvis de mest kjente. Ederdun, som er dun fra ærefuglereder regnes som den fineste av alle dunkvaliteter, men også den i særklass dyreste.

 

De siste årene har dun fra moskusanden, også kjent som moscovydun kommet sterkt. Moscovydun sammenlignes ofte med ederdun, fordi at dunet anses å ha lignende egenskaper når det gjelder f.eks isolasjonsevne.  Derfor kan dundyner fylt med dun fra moskusanden være et veldig godt og langt rimeligere alternativ til en ederdunsdyne, og valget for den setter høye krav til kvalitet.

and - Hansen & Dysvik

Andedun

Andedun er mindre i størrelsen enn gås, og holder derfor ikke på like mye luft som gåsedun. Det er luftlaget som isolerer og skaper varmebarrieren. Andedun er det vanligst forekommende fyllstoffet i dundyner. And er veldig mye brukt i matproduksjon, og derfor finnes det mye av kvaliteten og det er også som regel en rimeligere dyne enn gåsedunsdyne.

gåsedun - Hansen & Dysvik

Gåsedun

Gåsedun er større enn andedun, og kan derfor holde på mye luft. Det gjør at de isolerer bedre og har større varmeegenskaper. Normalt kommer dunen fra eldre og større fugler, og derfor er har dunen ofte høyere bæreevne og er mer robust og slitesterk enn andedun. Gjess har også et “renere” kosthold enn ender, de spiser kun gress – noe som dunen lukter mindre i forhold til andedun.

u7_moskus

Moskusandedun

Moskusandedunen har mange av de flotte egenskapene som ederdun har. Her har de små duntrådene som går ut fra dunkjernen mothaker som gjør at dunen henger godt sammen. Luften i dunen blir da mer stillestående enn i gås- eller andedun, men ikke i like stor grad som hos ederdun. Stillestående luft reflekterer varme bedre enn luft i bevegelse. Moskusandedun reflekterer derfor varmen mer enn noen andre duntypene, bortsett fra ederdun.

u7_dunogfjær - Hansen & Dysvik

Hvor kommer dunen fra?

Dunen i våre dundyner kommer hovedsakelig fra Kina. I Kina spises det mye and og gås, og dun og fjær er dermed et avfallsprodukt fra matproduksjonen. Det handler derfor om dun fra allerede slaktede dyr som blir brukt i våre produkter.

 

Dunen vaskes og tørkes, før den blåses inn i ferdigsydde dunlerret. Våre dunlerret er av tettvevd, 100% bomull som kan vaskes på 60 grader.

 

IDFL (International Down and Feather Laboratory and institute) estimerer at 99% av verdens dunproduksjon kommer fra bi-produksjon fra matproduksjon. Resterende 1% er da estimert å være dun som kommer fra høsting av dun fra levende dyr, og plukking av dun fra levende dyr. Med høsting menes at man samler opp, og forsiktig tar av dun og fjær som fuglen naturlig feller mellom årstidene. Her er det strenge regler innen EU om hvordan dette får foregå. Et fåtall fuglefarmer i Europa og Kina benytter seg av denne metoden. Høsting av dun skal ikke forveksles med dunplukking fra levende dyr.

 

Plukking av dun og fjær fra levende fugler er i strid med EUs dyrevernslover og fordømmes av både EDFA (European Down and Feather Association) og CFDIA (Chinese Feather and Down Industrial Association). Likevel er det et svært fåtall fuglefarmer som dessverre bruker denne metoden. Begge disse metodene er veldig dyre produksjonsmetoder i forhold til å benytte seg av dunavfallet fra matproduksjonen, og medfører altfor høye produktkostnader for det markedet som Hansen & Dysvik opererer i. Vi tar sterk avstand fra etisk tvilsomme produktsjonsmetoder og fabrikker som ikke tar hensyn til dyrevelferd. Våre produkter kommer utelukkende fra leverandører som produserer dun utifra bi-produksjonen fra matindustrien i Kina og Europa.

Sikker betaling og rask levering